Thursday, January 8, 2015

ေပ်ာက္ကြယ္သြားမွာဆိုရင္ရ

တိမ္ေကာသြားမည္ကို စိုးရိမ္ေနရသည့္ ေတာင္ကုန္းရြာက ျမဴအိုးလုပ္ငန္း

by Heavyrainဧရာ၀တီToday, 12:08 PMအေအးဓာတ္မ်ားႏွင့္ အတူ အလင္းေရာင္ အားနည္းေနသည့္ နံနက္ခင္း ေလးခ်က္တီးခ်ိန္တြင္ ရြာႏွင့္ တမိုင္ခန္႔ ေဝးသည့္ ေနရာမွ ေျမမ်ားကို သယ္ယူရန္ ဦးေမာင္မူး တေယာက္ အိမ္ေထာင့္တြင္ ေထာင္ ထားသည့္ ထမ္းပိုးႏွင့္ ဝါးေတာင္းႏွစ္ေတာင္းကို ယူကာ အိမ္မွ ထြက္ခဲ့သည္။ဦးေမာင္မူးတို႔ ေနထိုင္သည့္ မႏၲေလးတိုင္း ပုဂံေညာင္းဦးက ငါ့သေရာက္ အုပ္စုရွိ ေတာင္ကုန္း ေက်းရြာ ကေလးတြင္  အမ်ားစုမွာ  ထန္းရြက္မိုး ထန္းရြက္ကာ အိမ္ကေလးမ်ား ျဖစ္ၿပီး အိမ္ၿခံဝင္းကိုလည္း ထန္း လက္႐ိုးမ်ားျဖင့္ ကာရံထားကာ အေျခတြင္ အိုးငယ္ေလးမ်ားကို စီစီရီရီ ခ်ထားသည္။၎ရြာ၏ အဓိက လုပ္ငန္းမွာ ထန္းတက္ေတာင္သူတို႔ အသံုးျပဳရသည့္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ျမဴအိုးလုပ္ငန္း ျဖစ္သည္။ ငါ့သေရာက္ အုပ္စုပိုင္ရြာမ်ား အနက္ ေတာင္ကုန္းေက်းရြာ တရြာတည္းသာလွ်င္ ျမဴအိုးမ်ားကို လုပ္ကိုင္ျခင္း ျဖစ္ၿပီး ေဘးပတ္ဝန္းက်င္ရွိ ေက်းရြာမ်ားမွာ ထန္းတက္ေတာင္သူမ်ားႏွင့္ လယ္သမားမ်ားသာ ျဖစ္ၾကသည္။ျမဴအိုးလုပ္ရန္ သယ္ယူလာသည့္ ေျမမ်ားကို တူးထားသည့္ က်င္းတြင္ ေရႏွင့္ ႏွပ္ေပးထားရကာ ထိုမွတဆင့္ ႏူးညံ့လာ ေစရန္ ႏြားသားေရေပၚတြင္ အႀကိမ္အႀကိမ္နယ္၍ ေျမအတံုးမ်ား ျပဳလုပ္ၾကရသည္။ ထို႔ေနာက္တြင္ အိုးပံုစံၾကမ္းမ်ား ရရွိရန္ အိုးထိန္းေနရာတြင္ တဦးက လုပ္ကိုင္ကာ အိုးတင္သည့္ခံု လည္ေစရန္အတြက္ က်န္တဦးမွာ အိုးတင္သည့္ခံု၏ ေအာက္ေျခတြင္ရွိေသာ သံေခ်ာင္း တပ္ထားသည့္ ေမာင္းတံအား ေရွ႕တိုးေနာက္ဆုတ္ လႈပ္ရွားေပးရသည္။အိုးပံုစံ အၾကမ္း ေပၚလာသည့္အခါ အိုးထိန္းသူက အပ္ခ်ည္ႀကိဳးျဖင့္ အိုးအေျခမွ ျဖတ္ကာ ေျမသို႔ ခ်လိုက္ သည္။ျမဴအိုးလုပ္သားတို႔သည္ ၎တို႔၏ လုပ္ငန္းခြင္ သို႔ နံနက္ ၄ နာရီမွ စတင္ဝင္ေရာက္ၾကရၿပီး ညသန္းေခါင္ အခ်ိန္အထိ လုပ္ကိုင္ရ ေသာ္လည္း လွ်ပ္စစ္ မီးမရွိ၊ ဖေယာင္းတိုင္မီးျဖင့္သာ ယေန႔တိုင္ လုပ္ကိုင္ေနၾကရဆဲ ျဖစ္သည္။“တေန႔ကို ဆယ္ေခါက္ေလာက္ ေျမသယ္ရတယ္။ လုပ္သူကလည္း နည္းလာတယ္၊ ဝယ္သူက မ်ားေနတယ္။ ေနာက္ လူငယ္ေတြက ၿငီးေငြ႔ၿပီး မလုပ္ခ်င္ၾကေတာ့ဘူး” ဟု သစ္သား ေမာင္းတံကို လက္ႏွစ္ဖက္ျဖင့္ ကိုင္ကာ လႈပ္ရွားေပးရင္း ဦးေမာင္မူးက ဆိုသည္။ယခင္က ဦးေမာင္မူးတို႔ရြာသည္ အိုးလုပ္ငန္း တခုတည္းကိုသာ မွီခို လုပ္ကိုင္ခဲ့ရာမွ ယခုအခါ နဂိုကတည္းက  မိ႐ိုးဖလာ အေနျဖင့္  လုပ္ကိုင္သည့္ အသက္ႀကီးပိုင္းမ်ားႏွင့္ မိန္းမပ်ိဳတခ်ိဳ႕သာ ျမဴအိုး လုပ္ငန္းကို လုပ္ကိုင္ ၾကေတာ့သည္။ငယ္ရြယ္ၿပီး ပညာတတ္ ေယာက္်ားေလး မ်ားမွာ မေလးရွားႏိုင္ငံသို႔ သြားေရာက္ အလုပ္လုပ္ၾကၿပီး ပညာနည္းပါးသည့္ ေယာက္်ားေလးတခ်ိဳ႕မွာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ားသို႔ သြားေရာက္ကာ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္မ်ား၊ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားသို႔ သြားေရာက္ လုပ္ကိုင္လ်က္ ရွိၾကသည္။“႐ိုးရာလုပ္ငန္းမို႔သာ လုပ္စားေနတာ၊ ဒီ အိုးလုပ္ငန္းက အရမ္းပင္ပန္းတယ္၊ သားသမီးေတြကိုေတာ့ ဒါကို မခိုင္းခ်င္ေတာ့ ဘူး။ ဒါက ေျပာၾက စတမ္းဆို ႏြားနဲ႔႐ုန္းၿပီး စားရတဲ့အလုပ္မ်ိဳး၊ အိုးလုပ္ငန္း အခ်ိန္ေကာင္းရင္ ျပန္ေခၚမွာ။ အရင္က အျပင္မထြက္ေတာ့ စားဝတ္ေနေရး အရမ္းက်ပ္က်ပ္ တည္းတည္း ရွိခဲ့တာ။ အခု မိသား စု စရိတ္က အျပင္ အေထာက္အပံ့ ရွိလာေတာ့ အဲဒီေလာက္ႀကီး မဟုတ္ေတာ့ဘူး ေပါ့” ဟု ဦးေမာင္မူး၏ ဇနီးျဖစ္သူ အသက္ ၅၀ ခန္႔အရြယ္ရွိ ေဒၚသန္းႏုက အိုးပံုစံ အၾကမ္းထည္ ေဖာ္ရင္း ၎တို႔၏ ဘဝအခက္ခဲကို ေျပာျပသည္။ဦးေမာင္မူးတို႔တြင္ သားသမီး ခုနစ္ေယာက္ ရွိေသာ္လည္း စားဝတ္ေနေရး အေျခအေနအရ အရြယ္ေရာက္ ေနသည့္ သားသမီး ေလးေယာက္မွာ ၿမိဳ႕တြင္ သြားေရာက္ အလုပ္ လုပ္ေနၾကသည္။အိမ္တြင္ က်န္ရွိသည့္ အသက္ ၂၅ ႏွစ္အရြယ္ ရွိၿပီျဖစ္ေသာ ၎တို႔၏ သမီးႀကီး မေရႊစင္က “အိုး လုပ္ငန္းကို ဆက္ လုပ္ခ်င္စိတ္ မရွိေတာ့ဘူး၊ ပင္ပန္း သေလာက္ မရဘူး။ ၿမိဳ႕ကို သူငယ္ခ်င္း တဝက္ေလာက္က တက္ သြားၾကၿပီ” ဟု ေျပာျပသည္။ျမဴအိုးကို အဓိကလုပ္ရသည့္ အခ်ိန္မွာ ဆယ့္ႏွစ္လရာသီ ကာလတြင္မွ ျပာသို၊ တပို႔တြဲ၊ တေပါင္းႏွင့္ တန္ခူးလမ်ား တြင္သာ ျဖစ္သည္။ထန္းတက္ခ်ိန္တြင္ ေဘးပတ္ဝန္းက်င္မွ ထန္းတက္ေတာင္သူတို႔က ထိုရြာကေလးတြင္ လာေရာက္ ဝယ္ ယူၾကရသည္။ အဆိုပါ ေလးလရာသီတြင္ ဝင္ေငြ အားျဖင့္ က်ပ္ကိုးသိန္း၊ ဆယ္သိန္းနီးပါး ရရွိေသာ္လည္း ဝင္ေငြ မေပၚမီ ေခ်းယူ သံုးစြဲထားေသာ ေငြေၾကးမ်ားကို ျပန္ေပးဆပ္ၿပီးမွ က်န္လမ်ား အတြက္ စားသံုးရသျဖင့္ ေလာက္ငမႈ မရွိဘဲ ျပန္လည္ေခ်းငွား ရသည့္အတြက္ ၎တို႔မွာ သံသရာလည္ေနရသည္။“တႏွစ္လံုးေနမွ ဒီအခ်ိန္ပဲ ေငြက ေပၚတာ၊ လုပ္ေနစဥ္ ကာလအတြင္းမွာ ေငြက ယူထားေတာ့ အိုးလည္း ေပၚေရာ သူတို႔က မစားေလာက္ရတဲ့ အထဲ ေစ်းအနိမ့္နဲ႔ လာယူတယ္။ ေငြေခ်းသူတဝက္ ကိုယ္တဝက္နဲ႔ လုပ္အားခပဲ စားရတာ၊ တကယ္တမ္းက် ပခံုးမွာ ထမ္းၿပီး ေျမသယ္ထားရတဲ့ အမည္းအရစ္ေတြပဲ က်န္ခဲ့တာ” ဟု ဦးေမာင္မူးက သူ၏ ပခံုးကို လက္ၫႊန္ျပရင္း လုပ္ကိုင္ စားေသာက္ေနရသည့္ အေျခအေနကို ရွင္းျပသည္။ထို႔ေၾကာင့္ အိုးလုပ္သားတို႔ အေနျဖင့္ အရင္းအႏွီး ျဖစ္ေစမည့္ အေထာက္အပံ့ကို ေမွ်ာ္လင့္မႈမ်ား ရွိေနသည္။ ယခုႏွစ္ တြင္ အိုးလုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သူမ်ားသို႔ အေသးစားေခ်းေငြ ထုတ္ေပးျခင္းမ်ား ရွိေသာ္လည္း လုပ္ငန္း အတြက္ ထိေရာက္မႈ မရွိေၾကာင္း သိရသည္။ အိမ္ေျခတရာရွိသည့္ အနက္ ျမဴအိုးလုပ္ကိုင္သည့္ အိမ္ေထာင္စု မွာ ၇၀ ခန္႔ ရွိသည္။အိုးလုပ္ငန္းသည္ ၁၀ ရက္လွ်င္ တဖိုသာ က်ၿပီး တဖိုလွ်င္ ျမဴအိုး အလံုးေရ တေထာင္ေက်ာ္သာ ထြက္သည္။ အိုးတဖို အတြက္ ထင္းဖိုး ကုန္က်စရိတ္ က်ပ္သံုးေသာင္း၊ အိုးဖိုေဆာက္ရန္ႏွင့္ မီးစိုက္ရန္ ႏြားေခ်းဖိုး ေျခာက္ ေထာင္၊ လူငွားခႏွင့္ ဆိုလွ်င္ စုစုေပါင္း အရင္းအႏွီးအတြက္ ကုန္က်စရိတ္သည္ပင္ က်ပ္ ငါးေသာင္းခန္႔ ရွိေနသည္။ အိုးတလံုးကို က်ပ္ ၂၅၀ ျဖင့္ ေငြႀကိဳထုတ္ေပးသူက သူတို႔ထံမွဝယ္ယူကာ ေစ်းကြက္တြင္ က်ပ္ ၅၀ဝ ျဖင့္ ျပန္လည္ ေရာင္းခ်ေၾကာင္း သိရသည္။“ေငြပံ့ပိုးမႈ ရွိရင္  စားဝတ္ေနေရး အတြက္ ေနာက္ဆံတင္း စရာ မရွိဘူး၊ အရင္းအႏွီး သိပ္မရွိေတာ့ အလုပ္က မျဖစ္ဘူး။ ဒီႏွစ္ ေခ်းတယ္ ၾကားတယ္၊ တဦးပဲ တခါထုတ္ၿပီး သြားၿပီ။ တသိန္း ေခ်းတယ္၊ ႏွစ္ခါ ခြဲဆပ္ရ တယ္။ တႏွစ္ျပည့္ေတာ့ တသိန္း ကိုးေထာင္ ေပါ့။ ဒီေငြက ကုန္က်စရိတ္နဲ႔ တြက္ရင္ အိုးႏွစ္ဖိုစာပဲ ရမယ္” ဟု ဦးေမာင္မူးက ဆိုသည္။အိုးဖုတ္ရာတြင္ အဆိုပါ ေဒသသည္ ေကာက္႐ိုး၊ ေျမပဲခြံတို႔ျဖင့္ အသံုးျပဳျခင္း မဟုတ္ဘဲ ထင္းကိုသာ အဓိကထား အသံုးျပဳၾကသည္။ ယခုဆိုလွ်င္ ထင္းေစ်းႏႈန္းမွာလည္း ယခင္က ၄၅၀ဝ က်ပ္သာ ရွိခဲ့ရာမွ ႏွစ္ဆခန္႔ ျမင့္တက္လာ ေၾကာင္း၊ ထင္းကို အသံုးျပဳသည့္ အတြက္ သစ္ေတာဌာနသို႔ တရြာလံုးက တအိမ္ေထာင္လွ်င္ ထင္းဒဏ္အျဖစ္ က်ပ္ တေထာင္စီ စု၍ ႏွစ္တိုင္း ေပးေဆာင္ရျခင္းရွိေၾကာင္း သိရသည္။အိမ္ေထာင္စုတိုင္းသည္ တဖိုလွ်င္ အိုးအလံုးေရ တေထာင္ခန္႔သာ ဖုတ္ႏိုင္ၾကသည္။ အိုးလုပ္သားတို႔မွာ အိုးလုပ္ရန္ အတြက္ ေျမကို ရြာႏွင့္ တမိုင္ခန္႔ ေဝးေသာ လယ္ေျမ (ေျပာင္းစိုက္ေျမ) မွ တူးယူရျခင္း ျဖစ္ရာ ယခုအခါတြင္ လယ္သမား ေျမပိုင္ဆိုင္သူမ်ား၏ ကန္႔ကြက္မႈမ်ားေၾကာင့္ ကုန္ၾကမ္းအျဖစ္ အသံုးျပဳသည့္ ေျမႏွင့္ပတ္သက္၍ အခက္အခဲမ်ားလည္း ျဖစ္ေပၚလာရသည္။“ဘိုးစဥ္ ေဘာင္ဆက္ ကတည္းက ဒီေျမကို လုပ္စားေနမွန္းသိလ်က္နဲ႔ သူတို႔ေျမကို အတူးမခံခ်င္ ၾက ေတာ့ဘူး။ လာလာ ကန္႔ကြက္တယ္။ အရင္က မရွိခဲ့ဘူး၊ အခုေခတ္ တႏွစ္၊ ႏွစ္ႏွစ္က်မွ ေျမအခက္အခဲ ေတြ႔လာတာ။ လယ္ေစ်း တက္ေတာ့ တြန္႔တိုမႈေတြ မ်ားလာတာ။ သီးႏွံရွိရင္ မဖ်က္ရဘူး၊ တူးခလည္း မေပးရဘူး၊ ေရွးကတည္းက လုပ္ခဲ့တာ ျဖစ္လို႔ပါ။ အိုးလုပ္တဲ့ အခ်ိန္ပဲ တူးၾကတာ” ဟု ေဒၚသန္းႏုက ေျပာသည္။ဦးေမာင္မူးတို႔ ရွိေသာ အိုးလုပ္သည့္ ေက်းရြာေလးသည္ လူအေရာက္အေပါက္ အလြန္ခက္ခဲသည့္ ရြာက ေလး ျဖစ္သည့္ အတြက္ ၎တို႔၏ ဘဝကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ရန္ လိုအပ္ခ်က္မ်ား ရွိေနေၾကာင္း၊ ေဒသခံ လႊတ္ ေတာ္ ကိုယ္စားလွယ္မ်ား၏ တင္ျပမႈမ်ား ကလည္း အားနည္းလ်က္ ရွိေနေၾကာင္း ရြာသားတို႔ထံမွ သိရသည္။ဝင္ေငြကြာဟခ်က္ အရ အိုးလုပ္သားတို႔ ရွားလာခ်ိန္၊ လုပ္ဆဲလုပ္ငန္းမ်ား၏ အရင္းအႏွီး လိုအပ္ခ်က္ အျပင္၊ ယခုအခါ အိုးလုပ္ငန္း၏ အဓိက အေျခခံ ကုန္ၾကမ္းရႏိုင္ျခင္းတြင္ပင္ အခက္အခဲမ်ား ရွိလာျခင္းေၾကာင့္ ေဒသတခု၏ ေရွး႐ိုး လုပ္ငန္းမ်ားႏွင့္ ဘဝရပ္တည္မႈမွာ အခက္အခဲတခု ျဖစ္လာေနသည္။ထိုသို႔ အခက္အခဲ ျဖစ္လာေသာ္လည္း ဦးေမာင္မူးတို႔ မိသားစု အပါအဝင္ ျမဴအိုးလုပ္သည့္ ရြာကေလးမွ အိမ္ေျခ အမ်ားစုမွာ ႐ိုးရာလုပ္ငန္းကို ပင္ပန္းဆင္းရဲစြာ ထိန္းသိမ္းထားဆဲ၊ ႐ိုးရာလုပ္ငန္းကို ထိန္းသိမ္းလိုသူ လူႀကီးမ်ား မရွိေတာ့လွ်င္ ထိုလုပ္ငန္း တိမ္ေကာ ပေပ်ာက္သြားမည့္ အေနအထား ရွိေနသည္။Categories – BusinessKey Words – ေညာင္ဦးၿမိဳ႕နယ္, ပုဂံ,အိုး,ျမဴအိုးလုပ္ငန္း, ႐ိုးရာ, ငါ့သေရာက္, ,,ေကာက္စာ - ေငြက ယူထားေတာ့ အိုးလည္းေပၚေရာ သူတို႔က မစားေလာက္ရတဲ့ အထဲ ေစ်းအနိမ့္နဲ႔ လာယူတယ္။ ေငြေခ်းသူတဝက္ ကိုယ္တဝက္နဲ႔ လုပ္အားခပဲ စားရတာ၊ တကယ္တမ္းက် ပခံုးမွာ ထမ္းၿပီး ေျမသယ္ထားရတဲ့ အမည္းအရစ္ေတြပဲ က်န္ခဲ့တာ ဟုပုံစာ -     (၁) အခ်က္မ်ားမ်ား ထု႐ိုက္မွ အိုးေကာင္းတလုံး ရသည္ (ဓာတ္ပုံ - စိုင္းေဇာ္/ဧရာ၀တီ)          (၂) အိုးလုပ္ေနသည့္ ျမင္ကြင္း(ဓာတ္ပုံ-စိုင္းေဇာ္/ဧရာ၀တီ)          (၃) မီးမဖုတ္ရေသးသည့္ အိုးမ်ား (ဓာတ္ပုံ -စိုင္းေဇာ္/ဧရာ၀တီ)ေဆာင္းပါးတိမ္ေကာသြားမည္ကို စိုးရိမ္ေနရသည့္ ေတာင္ကုန္းရြာက ျမဴအိုးလုပ္ငန္းေမစိုးစံ၊ ဇန္န၀ါရီ ၈၊ ၂၀၁၅အေအးဓာတ္မ်ားႏွင့္ အတူ အလင္းေရာင္ အားနည္းေနသည့္ နံနက္ခင္း ေလးခ်က္တီးခ်ိန္တြင္ ရြာႏွင့္ တမိုင္ခန္႔ ေဝးသည့္ ေနရာမွ ေျမမ်ားကို သယ္ယူရန္ ဦးေမာင္မူး တေယာက္ အိမ္ေထာင့္တြင္ ေထာင္ ထားသည့္ ထမ္းပိုးႏွင့္ ဝါးေတာင္းႏွစ္ေတာင္းကို ယူကာ အိမ္မွ ထြက္ခဲ့သည္။ဦးေမာင္မူးတို႔ ေနထိုင္သည့္ မႏၲေလးတိုင္း ပုဂံေညာင္းဦးက ငါ့သေရာက္ အုပ္စုရွိ ေတာင္ကုန္း ေက်းရြာ ကေလးတြင္ အမ်ားစုမွာ  ထန္းရြက္မိုး ထန္းရြက္ကာ အိမ္ကေလးမ်ား ျဖစ္ၿပီး အိမ္ၿခံဝင္းကိုလည္း ထန္း လက္႐ိုးမ်ားျဖင့္ ကာရံထားကာ အေျခတြင္ အိုးငယ္ေလးမ်ားကို စီစီရီရီ ခ်ထားသည္။၎ရြာ၏ အဓိက လုပ္ငန္းမွာ ထန္းတက္ေတာင္သူတို႔ အသံုးျပဳရသည့္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္ေသာ ျမဴအိုးလုပ္ငန္း ျဖစ္သည္။ ငါ့သေရာက္ အုပ္စုပိုင္ရြာမ်ား အနက္ ေတာင္ကုန္းေက်းရြာ တရြာတည္းသာလွ်င္ ျမဴအိုးမ်ားကို လုပ္ကိုင္ျခင္း ျဖစ္ၿပီး ေဘးပတ္ဝန္းက်င္ရွိ ေက်းရြာမ်ားမွာ ထန္းတက္ေတာင္သူမ်ားႏွင့္ လယ္သမားမ်ားသာ ျဖစ္ၾကသည္။ျမဴအိုးလုပ္ရန္ သယ္ယူလာသည့္ ေျမမ်ားကို တူးထားသည့္ က်င္းတြင္ ေရႏွင့္ ႏွပ္ေပးထားရကာ ထိုမွတဆင့္ ႏူးညံ့လာ ေစရန္ ႏြားသားေရေပၚတြင္ အႀကိမ္အႀကိမ္နယ္၍ ေျမအတံုးမ်ား ျပဳလုပ္ၾကရသည္။ ထို႔ေနာက္တြင္ အိုးပံုစံၾကမ္းမ်ား ရရွိရန္ အိုးထိန္းေနရာတြင္ တဦးက လုပ္ကိုင္ကာ အိုးတင္သည့္ခံု လည္ေစရန္အတြက္ က်န္တဦးမွာ အိုးတင္သည့္ခံု၏ ေအာက္ေျခတြင္ရွိေသာ သံေခ်ာင္း တပ္ထားသည့္ ေမာင္းတံအား ေရွ႕တိုးေနာက္ဆုတ္ လႈပ္ရွားေပးရသည္။အိုးပံုစံ အၾကမ္း ေပၚလာသည့္အခါ အိုးထိန္းသူက အပ္ခ်ည္ႀကိဳးျဖင့္ အိုးအေျခမွ ျဖတ္ကာ ေျမသို႔ ခ်လိုက္ သည္။ျမဴအိုးလုပ္သားတို႔သည္ ၎တို႔၏ လုပ္ငန္းခြင္ သို႔ နံနက္ ၄ နာရီမွ စတင္ဝင္ေရာက္ၾကရၿပီး ညသန္းေခါင္ အခ်ိန္အထိ လုပ္ကိုင္ရ ေသာ္လည္း လွ်ပ္စစ္ မီးမရွိ၊ ဖေယာင္းတိုင္မီးျဖင့္သာ ယေန႔တိုင္ လုပ္ကိုင္ေနၾကရဆဲ ျဖစ္သည္။“တေန႔ကို ဆယ္ေခါက္ေလာက္ ေျမသယ္ရတယ္။ လုပ္သူကလည္း နည္းလာတယ္၊ ဝယ္သူက မ်ားေနတယ္။ ေနာက္ လူငယ္ေတြက ၿငီးေငြ႔ၿပီး မလုပ္ခ်င္ၾကေတာ့ဘူး” ဟု သစ္သား ေမာင္းတံကို လက္ႏွစ္ဖက္ျဖင့္ ကိုင္ကာ လႈပ္ရွားေပးရင္း ဦးေမာင္မူးက ဆိုသည္။ယခင္က ဦးေမာင္မူးတို႔ရြာသည္ အိုးလုပ္ငန္း တခုတည္းကိုသာ မွီခို လုပ္ကိုင္ခဲ့ရာမွ ယခုအခါ နဂိုကတည္းက  မိ႐ိုးဖလာ အေနျဖင့္  လုပ္ကိုင္သည့္ အသက္ႀကီးပိုင္းမ်ားႏွင့္ မိန္းမပ်ိဳတခ်ိဳ႕သာ ျမဴအိုး လုပ္ငန္းကို လုပ္ကိုင္ ၾကေတာ့သည္။ငယ္ရြယ္ၿပီး ပညာတတ္ ေယာက္်ားေလး မ်ားမွာ မေလးရွားႏိုင္ငံသို႔ သြားေရာက္ အလုပ္လုပ္ၾကၿပီး ပညာနည္းပါးသည့္ ေယာက္်ားေလးတခ်ိဳ႕မွာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ားသို႔ သြားေရာက္ကာ လက္ဖက္ရည္ဆိုင္မ်ား၊ စားေသာက္ဆိုင္မ်ားသို႔ သြားေရာက္ လုပ္ကိုင္လ်က္ ရွိၾကသည္။“႐ိုးရာလုပ္ငန္းမို႔သာ လုပ္စားေနတာ၊ ဒီ အိုးလုပ္ငန္းက အရမ္းပင္ပန္းတယ္၊ သားသမီးေတြကိုေတာ့ ဒါကို မခိုင္းခ်င္ေတာ့ ဘူး။ ဒါက ေျပာၾက စတမ္းဆို ႏြားနဲ႔႐ုန္းၿပီး စားရတဲ့အလုပ္မ်ိဳး၊ အိုးလုပ္ငန္း အခ်ိန္ေကာင္းရင္ ျပန္ေခၚမွာ။ အရင္က အျပင္မထြက္ေတာ့ စားဝတ္ေနေရး အရမ္းက်ပ္က်ပ္ တည္းတည္း ရွိခဲ့တာ။ အခု မိသား စု စရိတ္က အျပင္ အေထာက္အပံ့ ရွိလာေတာ့ အဲဒီေလာက္ႀကီး မဟုတ္ေတာ့ဘူး ေပါ့” ဟု ဦးေမာင္မူး၏ ဇနီးျဖစ္သူ အသက္ ၅၀ ခန္႔အရြယ္ရွိ ေဒၚသန္းႏုက အိုးပံုစံ အၾကမ္းထည္ ေဖာ္ရင္း ၎တို႔၏ ဘဝအခက္ခဲကို ေျပာျပသည္။ဦးေမာင္မူးတို႔တြင္ သားသမီး ခုနစ္ေယာက္ ရွိေသာ္လည္း စားဝတ္ေနေရး အေျခအေနအရ အရြယ္ေရာက္ ေနသည့္ သားသမီး ေလးေယာက္မွာ ၿမိဳ႕တြင္ သြားေရာက္ အလုပ္ လုပ္ေနၾကသည္။အိမ္တြင္ က်န္ရွိသည့္ အသက္ ၂၅ ႏွစ္အရြယ္ ရွိၿပီျဖစ္ေသာ ၎တို႔၏ သမီးႀကီး မေရႊစင္က “အိုး လုပ္ငန္းကို ဆက္ လုပ္ခ်င္စိတ္ မရွိေတာ့ဘူး၊ ပင္ပန္း သေလာက္ မရဘူး။ ၿမိဳ႕ကို သူငယ္ခ်င္း တဝက္ေလာက္က တက္ သြားၾကၿပီ” ဟု ေျပာျပသည္။ျမဴအိုးကို အဓိကလုပ္ရသည့္ အခ်ိန္မွာ ဆယ့္ႏွစ္လရာသီ ကာလတြင္မွ ျပာသို၊ တပို႔တြဲ၊ တေပါင္းႏွင့္ တန္ခူးလမ်ား တြင္သာ ျဖစ္သည္။ထန္းတက္ခ်ိန္တြင္ ေဘးပတ္ဝန္းက်င္မွ ထန္းတက္ေတာင္သူတို႔က ထိုရြာကေလးတြင္ လာေရာက္ ဝယ္ ယူၾကရသည္။ အဆိုပါ ေလးလရာသီတြင္ ဝင္ေငြ အားျဖင့္ က်ပ္ကိုးသိန္း၊ ဆယ္သိန္းနီးပါး ရရွိေသာ္လည္း ဝင္ေငြ မေပၚမီ ေခ်းယူ သံုးစြဲထားေသာ ေငြေၾကးမ်ားကို ျပန္ေပးဆပ္ၿပီးမွ က်န္လမ်ား အတြက္ စားသံုးရသျဖင့္ ေလာက္ငမႈ မရွိဘဲ ျပန္လည္ေခ်းငွား ရသည့္အတြက္ ၎တို႔မွာ သံသရာလည္ေနရသည္။“တႏွစ္လံုးေနမွ ဒီအခ်ိန္ပဲ ေငြက ေပၚတာ၊ လုပ္ေနစဥ္ ကာလအတြင္းမွာ ေငြက ယူထားေတာ့ အိုးလည္း ေပၚေရာ သူတို႔က မစားေလာက္ရတဲ့ အထဲ ေစ်းအနိမ့္နဲ႔ လာယူတယ္။ ေငြေခ်းသူတဝက္ ကိုယ္တဝက္နဲ႔ လုပ္အားခပဲ စားရတာ၊ တကယ္တမ္းက် ပခံုးမွာ ထမ္းၿပီး ေျမသယ္ထားရတဲ့ အမည္းအရစ္ေတြပဲ က်န္ခဲ့တာ” ဟု ဦးေမာင္မူးက သူ၏ ပခံုးကို လက္ၫႊန္ျပရင္း လုပ္ကိုင္ စားေသာက္ေနရသည့္ အေျခအေနကို ရွင္းျပသည္။ထို႔ေၾကာင့္ အိုးလုပ္သားတို႔ အေနျဖင့္ အရင္းအႏွီး ျဖစ္ေစမည့္ အေထာက္အပံ့ကို ေမွ်ာ္လင့္မႈမ်ား ရွိေနသည္။ ယခုႏွစ္ တြင္ အိုးလုပ္ငန္း လုပ္ကိုင္သူမ်ားသို႔ အေသးစားေခ်းေငြ ထုတ္ေပးျခင္းမ်ား ရွိေသာ္လည္း လုပ္ငန္း အတြက္ ထိေရာက္မႈ မရွိေၾကာင္း သိရသည္။ အိမ္ေျခတရာရွိသည့္ အနက္ ျမဴအိုးလုပ္ကိုင္သည့္ အိမ္ေထာင္စု မွာ ၇၀ ခန္႔ ရွိသည္။အိုးလုပ္ငန္းသည္ ၁၀ ရက္လွ်င္ တဖိုသာ က်ၿပီး တဖိုလွ်င္ ျမဴအိုး အလံုးေရ တေထာင္ေက်ာ္သာ ထြက္သည္။ အိုးတဖို အတြက္ ထင္းဖိုး ကုန္က်စရိတ္ က်ပ္သံုးေသာင္း၊ အိုးဖိုေဆာက္ရန္ႏွင့္ မီးစိုက္ရန္ ႏြားေခ်းဖိုး ေျခာက္ ေထာင္၊ လူငွားခႏွင့္ ဆိုလွ်င္ စုစုေပါင္း အရင္းအႏွီးအတြက္ ကုန္က်စရိတ္သည္ပင္ က်ပ္ ငါးေသာင္းခန္႔ ရွိေနသည္။ အိုးတလံုးကို က်ပ္ ၂၅၀ ျဖင့္ ေငြႀကိဳထုတ္ေပးသူက သူတို႔ထံမွဝယ္ယူကာ ေစ်းကြက္တြင္ က်ပ္ ၅၀ဝ ျဖင့္ ျပန္လည္ ေရာင္းခ်ေၾကာင္း သိရသည္။“ေငြပံ့ပိုးမႈ ရွိရင္  စားဝတ္ေနေရး အတြက္ ေနာက္ဆံတင္း စရာ မရွိဘူး၊ အရင္းအႏွီး သိပ္မရွိေတာ့ အလုပ္က မျဖစ္ဘူး။ ဒီႏွစ္ ေခ်းတယ္ ၾကားတယ္၊ တဦးပဲ တခါထုတ္ၿပီး သြားၿပီ။ တသိန္း ေခ်းတယ္၊ ႏွစ္ခါ ခြဲဆပ္ရ တယ္။ တႏွစ္ျပည့္ေတာ့ တသိန္း ကိုးေထာင္ ေပါ့။ ဒီေငြက ကုန္က်စရိတ္နဲ႔ တြက္ရင္ အိုးႏွစ္ဖိုစာပဲ ရမယ္” ဟု ဦးေမာင္မူးက ဆိုသည္။အိုးဖုတ္ရာတြင္ အဆိုပါ ေဒသသည္ ေကာက္႐ိုး၊ ေျမပဲခြံတို႔ျဖင့္ အသံုးျပဳျခင္း မဟုတ္ဘဲ ထင္းကိုသာ အဓိကထား အသံုးျပဳၾကသည္။ ယခုဆိုလွ်င္ ထင္းေစ်းႏႈန္းမွာလည္း ယခင္က ၄၅၀ဝ က်ပ္သာ ရွိခဲ့ရာမွ ႏွစ္ဆခန္႔ ျမင့္တက္လာ ေၾကာင္း၊ ထင္းကို အသံုးျပဳသည့္ အတြက္ သစ္ေတာဌာနသို႔ တရြာလံုးက တအိမ္ေထာင္လွ်င္ ထင္းဒဏ္အျဖစ္ က်ပ္ တေထာင္စီ စု၍ ႏွစ္တိုင္း ေပးေဆာင္ရျခင္းရွိေၾကာင္း သိရသည္။အိမ္ေထာင္စုတိုင္းသည္ တဖိုလွ်င္ အိုးအလံုးေရ တေထာင္ခန္႔သာ ဖုတ္ႏိုင္ၾကသည္။ အိုးလုပ္သားတို႔မွာ အိုးလုပ္ရန္ အတြက္ ေျမကို ရြာႏွင့္ တမိုင္ခန္႔ ေဝးေသာ လယ္ေျမ(ေျပာင္းစိုက္ေျမ) မွ တူးယူရျခင္း ျဖစ္ရာ ယခုအခါတြင္ လယ္သမား ေျမပိုင္ဆိုင္သူမ်ား၏ ကန္႔ကြက္မႈမ်ားေၾကာင့္ ကုန္ၾကမ္းအျဖစ္ အသံုးျပဳသည့္ ေျမႏွင့္ပတ္သက္၍ အခက္အခဲမ်ားလည္း ျဖစ္ေပၚလာရသည္။“ဘိုးစဥ္ ေဘာင္ဆက္ ကတည္းက ဒီေျမကို လုပ္စားေနမွန္းသိလ်က္နဲ႔ သူတို႔ေျမကို အတူးမခံခ်င္ ၾက ေတာ့ဘူး။ လာလာ ကန္႔ကြက္တယ္။ အရင္က မရွိခဲ့ဘူး၊ အခုေခတ္ တႏွစ္၊ ႏွစ္ႏွစ္က်မွ ေျမအခက္အခဲ ေတြ႔လာတာ။ လယ္ေစ်း တက္ေတာ့ တြန္႔တိုမႈေတြ မ်ားလာတာ။ သီးႏွံရွိရင္ မဖ်က္ရဘူး၊ တူးခလည္း မေပးရဘူး၊ ေရွးကတည္းက လုပ္ခဲ့တာ ျဖစ္လို႔ပါ။ အိုးလုပ္တဲ့ အခ်ိန္ပဲ တူးၾကတာ” ဟု ေဒၚသန္းႏုက ေျပာသည္။ဦးေမာင္မူးတို႔ ရွိေသာ အိုးလုပ္သည့္ ေက်းရြာေလးသည္ လူအေရာက္အေပါက္ အလြန္ခက္ခဲသည့္ ရြာက ေလး ျဖစ္သည့္ အတြက္ ၎တို႔၏ ဘဝကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္ရန္ လိုအပ္ခ်က္မ်ား ရွိေနေၾကာင္း၊ ေဒသခံ လႊတ္ ေတာ္ ကိုယ္စားလွယ္မ်ား၏ တင္ျပမႈမ်ား ကလည္း အားနည္းလ်က္ ရွိေနေၾကာင္း ရြာသားတို႔ထံမွ သိရသည္။ဝင္ေငြကြာဟခ်က္ အရ အိုးလုပ္သားတို႔ ရွားလာခ်ိန္၊ လုပ္ဆဲလုပ္ငန္းမ်ား၏ အရင္းအႏွီး လိုအပ္ခ်က္ အျပင္၊ ယခုအခါ အိုးလုပ္ငန္း၏ အဓိက အေျခခံ ကုန္ၾကမ္းရႏိုင္ျခင္းတြင္ပင္ အခက္အခဲမ်ား ရွိလာျခင္းေၾကာင့္ ေဒသတခု၏ ေရွး႐ိုး လုပ္ငန္းမ်ားႏွင့္ ဘဝရပ္တည္မႈမွာ အခက္အခဲတခု ျဖစ္လာေနသည္။ထိုသို႔ အခက္အခဲ ျဖစ္လာေသာ္လည္း ဦးေမာင္မူးတို႔ မိသားစု အပါအဝင္ ျမဴအိုးလုပ္သည့္ ရြာကေလးမွ အိမ္ေျခ အမ်ားစုမွာ ႐ိုးရာလုပ္ငန္းကို ပင္ပန္းဆင္းရဲစြာ ထိန္းသိမ္းထားဆဲ၊ ႐ိုးရာလုပ္ငန္းကို ထိန္းသိမ္းလိုသူ လူႀကီးမ်ား မရွိေတာ့လွ်င္ ထိုလုပ္ငန္း တိမ္ေကာ ပေပ်ာက္သြားမည့္ အေနအထား ရွိေနသည္။The post တိမ္ေကာသြားမည္ကို စိုးရိမ္ေနရသည့္ ေတာင္ကုန္းရြာက ျမဴအိုးလုပ္ငန္း appeared first onဧရာ၀တီ.CommentsVisit website

No comments:

Post a Comment